Sağlıklı Yaşam & Sağlıklı Beslenme

Beslenme açısından meyvelerin diyet dengesindeki rolü büyüktür. Yapılan çalışmalar, günlük meyve ve sebze tüketimindeki artışa paralel olarak, kardiovasküler rahatsızlıklar, kanser yada diyabet gibi hastalıklarda önemli oranda bir düşüş olduğunu göstermiştir.

Çalışan nüfus için dengeli, düzenli beslenmek zor ama ulaşılmak istenen bir kavramdır. Değişen yaşam koşullarıve yeme-içme alışkanlıkları daha bilinçli bir tüketici profilini öne çıkarmıştır. Ancak mevsim şartları, gereksindiğimiz her gıdaya ulaşmamızı engelleyen bir faktördür. Kurutulmuş meyve ve sebzeler bu noktada hatırlanması gereken en önemli besin kaynaklarımızdandır. Doğru kurutulmuş ürünler de en az tazesi kadar yararlı ve tüketicinin istediği anda ihtiyacını karşılayan depo besinlerdir. Besin deposu bu gıdalar uzmanlar tarafından da ara öğün olarak önerilmektedir. Bu ürünler sayesinde günlük ihtiyacımız olan enerjimizi kolayca bütünleyebiliriz.

Meyveler; Lif yönünden zengin besinlerdir. Diyet lifleri, ince bağırsakta sindirilemeyen, nişasta olmayan karbonhidratlardır. Diyet liflerinin sindirim sistemini düzene soktuğu, hazımsızlık gibi rahatsızlıkları önlediği hatta kolon kanseri gibi çağımızın önemli sağlık sorunlarından birini önlediği görülmüştür. Diyet liflerinin kolesterol ve LDL değerlerini düşürdüğü de bilinmektedir. Vücudumuzun diyet lifi ihtiyacını kurutulmuş meyvelerden karşılamak mümkündür.

Meyve ve sebzeler genel olarak yüksek potasyum/sodyum dengesine sahiptir. Peki potasyum ne işe yarar? Potasyum, vücudun su ve mineral dengesini ayarlar, sinir sisteminin çalışmasında önemli rol oynar, kalp ve kaslar için faydalıdır, fazla tuzu ve şekeri vücuttan atarak tansiyonu dengeler.

Meyve ve Sebzelerin önemli bir başka özelliği ise antioksidan içeriği. Vücudumuzda meydana gelen birçok kimyasal reaksiyon sonucunda serbest radikaller oluşur. Serbest radikaller hücre bozulumları ve kanser gibi sayısız rahatsızlığa neden olabilmektedirler. Antioksidanlar bu seyri önleyici, koruyucu bir rol üstlenirler. Vücudumuzdaki serbest radikallerle reaksiyona girerek hücrelerimizin zarar görmesini önlerler. Meyve ve sebzelerin besin içerikleri incelendiğinde sarı-turuncu renkli meyvelerin ve yeşil sebzelerin karoten yönünde zengin, yapraklı sebzelerin K vitamini ve birçok meyve ve sebzenin de önemli bir folat (B9) kaynağı olduğu görülmüştür.

Halk sağlığı araştırmaları yapan kuruluşlar, yetersiz düzeyde meyve ve sebze tüketildiğini ve günde 5 ara öğün meyve tüketiminin önemli olduğunu vurgulamaktadırlar. Beslenme alışkanlıklarımızı, bu mucize besinlerden daha çok faydalanmak için yeniden düzenleyelim.

Kuru meyveler, içerdikleri lifler ile , sindirim sisteminin düzenli çalışmasına da katkı verir.